Winnaar Fotoreizigers Fotowedstrijd 2022

Juryrapport Fotoreizigers Fotowedstrijd 2022

Voor de Fotoreizigers Fotowedstrijd 2022 werden 900 foto’s ingezonden. Met 10 winnaars elke maand van het jaar had de jury de keus uit 120 foto’s om de foto van het jaar te kiezen. Een intensief proces, want de kwaliteit van de beelden werd in de breedte als hoog ervaren door de jury. Na de eerste selectieronde bleven er uiteindelijk 28 beelden over om tot de eindwinnaar te komen. Met een prachtig resultaat!

Hoofdprijs 2022:

Eric ’t Kindt

‘Gymnast met rode broek: een Britse gymnast tijdens het gymgala op de brug met gelijke leggers’

De jury viel unaniem voor deze ijzersterke compositie van Eric ’t Kindt. Een sportfoto die veel meer is dan een foto van een sportevenement, dankzij de diagonale lichtinval, de strak horizontaal gekadreerde leggers van de brug, het rode kleuraccent van de broek, de lichtbron in de rechterbovenhoek. De fotograaf laat alle beeldelementen harmonieus samensmelten tot een op-en-top uitgebalanceerde foto. Met een prachtig doortekende achtergrond als contrasterend decor. Een dijk van een foto!

Gewonnen prijs: geheel verzorgde deelname aan het 3e Fotoreizigers Verrassingsweekend op 7 en 8 oktober 2023.

Tweede prijzen:

Jesse Dijk

‘Zijn Roze Olifant’

Een heel integer portret, vindt de jury. Met gesloten ogen maakt Kai ons deelgenoot van zijn transitieproces en toont hij zijn litteken aan de wereld. Kwetsbaar, doch zelfverzekerd. Door Jesse gefotografeerd met precies het juiste gevoel voor intimiteit. De kwaliteit en gelaagdheid van het portret maken nieuwsgierig naar de inhoud.
Extra tekst bij de foto door fotograaf: “Dit is Kai, Kai is een non-binair transgender persoon met de voornaamwoorden die/diens, hen/hun en hij/hem. Kai en ik hebben geprobeerd gevoel en acceptatie te laten zien in deze beelden. Heb je meer interesse over dit onderwerp, of wil je meer weten over Kais transitie? Kijk dan op zijn blog; Mijn Roze Olifant.” [http://www.mijnrozeolifant.nl/]

Gewonnen prijs: een fotowandeling in Amsterdam ter waarde van € 150.


Erica de Haas

‘ff boodschappen doen’

‘Ff boodschappen doen’ was een echte eyecatcher voor de jury, een beeld dat zonder twijfels meteen tot de eindselectie doordrong. De spanning tussen de schaduw van de fotograaf en de al half omkijkende hond geven de foto een enorme kracht. Een beeld met een vervreemdend en tijdloos karakter, door zijn scheefheid, de afwerking in zwart-wit en de auto uit voorbije tijden. Ook het gekantelde landschap geeft niet alles prijs. Deze foto – en de vele andere foto’s die Erica door het jaar heeft ingestuurd – laat zien dat je ook met een telefoon bijzondere foto’s kunt maken, en hoge ogen kunt gooien in een fotowedstrijd.

Gewonnen prijs: een fotowandeling in Antwerpen ter waarde van € 150.

Eervolle vermelding:

Corrie Noordergraaf

Corrie heeft ons, iedere maand opnieuw, getrakteerd met – vaak humoristische – beelden van het Nederlandse platteland. In een jaar waarin het platteland vooral in het nieuws kwam door stikstofproblematiek en boze boeren, geven haar foto’s een beeld van het dagelijks leven op en rond een boerderij. De vaak bijzondere sfeer in de beelden en het gegeven dat maar liefst vijf van haar foto’s waren doorgedrongen tot de laatste selectie, maken dat de jury deze reeks een eervolle vermelding waard vindt.

Over de jury:

De winnende foto is gekozen door een jury bestaande uit de drie Fotoreizigers – de fotografen Anton Harfst, Laurien van den Hoven en Lex van den Bosch – en fotograaf Peter Roelofs. Anton, Laurien en Lex hebben steeds de maandelijkse top 10 gekozen en de kwartaalwinnaars geselecteerd. Peter is alleen bij de keuze van de foto van het jaar betrokken geweest en heeft met een frisse en onafhankelijke blik kunnen kijken naar de foto’s.

Over de uitslag van de fotowedstrijd kan niet worden gecorrespondeerd

Deel dit met je fotovrienden