Winnaar Fotoreizigers Fotowedstrijd 2023

Juryrapport Fotoreizigers Fotowedstrijd 2023

Voor de Fotoreizigers Fotowedstrijd 2023 werden maar liefst 1235 foto’s ingezonden, ruim een derde meer dan in het jaar ervoor. Met 10 winnaars uit elke maand van het jaar, aangevuld met de top 15 van het thema reisfotografie, had de jury de keus uit 135 foto’s om de foto van het jaar te kiezen.

Foto van het jaar 2023: Spiegeltje Spiegeltje aan de Wand

Na een tweede prijs in 2021 en eervolle vermelding in 2022 pakt Erica de Haas dit keer de hoofdprijs met Spiegeltje Spiegeltje aan de Wand. De heldere en kleurrijke foto van de hond sprong eruit in de eindselectie van 2023. Wat de jury betreft heeft Erica in dit beeld de wezenlijke kenmerken van een hond haarscherp neergezet: eerst je neus gebruiken, maar ook de overige zintuigen inzetten.
Door het een kwartslag draaien van het beeld wordt een nieuwe werkelijkheid gecreëerd. Erica noemt het zelf een spiegel, maar je kunt je ook zomaar voorstellen dat het een portal is naar een fascinerende andere wereld. De hond zou er best een kijkje willen gaan nemen.

Erica de Haas neemt sinds het begin van de fotowedstrijd mee met steeds verrassende en creatieve beelden. Ze wint met deze foto een volledig verzorgde deelname aan het Fotoreizigers Verrassingsweekend op 5 & 6 oktober 2024.


Tweede plaats

De tweede plaats gaat dit jaar naar de winnende foto van het kwartaalthema reisfotografie. Marjolein Blaauw maakte in de Italiaanse stad Cremona onderstaande foto die ze de heerlijke titel ‘Nee, eerst je zwemdiploma!’ meegaf. Het is wat ons betreft een prachtig voorbeeld hoe je als fotograaf kunt observeren en op het juiste moment met je camera kunt toeslaan.


Derde plaats

Erica de Haas valt wederom in de prijzen met de inzending ‘Paardje’. Een krachtig en vrijwel monochroom beeld, dat maar weer eens aantoont dat je ook met een smartphone camera in de prijzen kunt vallen (haar winnende foto is gemaakt met een systeemcamera).

Marjolein en Erica ontvangen ieder een voucher voor een (online) workshop ter waarde van € 195


Het vermelden waard

De eervolle vermeldingen gaan dit jaar naar Giesha en Cor Boers. Deze twee fotografen zaten met hun inzendingen bijna steeds in de maandelijkse Top10.
Giesha vaak met creatieve foto’s en fraaie macro’s. De creatieve teksten versterken haar beelden.


De inzendingen van Cor Boers kenmerken zich door een grote diversiteit in stijl en onderwerp. En telkens wist hij weer de aandacht en waardering van de jury te vangen.

Giesha en Cor Boers ontvangen een voucher ter waarde van € 50.


Over de jury

De winnende foto is gekozen door een jury bestaande uit de drie Fotoreizigers – de fotografen Anton Harfst, Laurien van den Hoven en Lex van den Bosch. Anton, Laurien en Lex hebben steeds de maandelijkse top 10 gekozen en de kwartaalwinnaars geselecteerd.

Deel dit met je fotovrienden